Light
Dark

Kalp deliği nedir? Kalp deliği belirtileri ve tedavisi

Kalpte sağ ve sol olmak üzere iki kulakçık (kalbin üst odacıkları) ve iki karıncık (kalbin alt odacıkları) yer almaktadır. Sağ kulakçıkta kirli kan, sol kulakçıkta ise temiz kan bulunur. Sağlıklı bir bireyin kalbinde kan, sağ ve sol odacıklar arasında birbirine karışmadan düzenli olarak akışını sağlar. Sağ ve sol kulakçıkları ayıran kas dokusunda doğuştan bir problem nedeniyle delik olması, düzenli kan akışına engel olarak çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.  

Kalp deliği, doğumdan sonra kalbin sağ tarafı ile sol tarafındaki bölmede karıncıklar ve kulakçıklar arasında olan ve doğumdan sonra kapanması gerekirken kapanmayan deliklerdir. 

Bir de kalp krizi nedeniyle oluşan delikler vardır. Bu durum kalp karıncık kasları arasında hasara neden olarak delik açılmasına sebep olur.  

Kalp Deliğinin Belirtileri 

*Egzersiz sırasında veya yatarken yaşanılan nefes darlığı 

*Halsizlik 

*Ayaklarda ve karında şişlik 

*Kalp çarpıntısı  

*Kronik akciğer enfeksiyonları 

*İnme 

Kalpteki küçük delikler herhangi bir komplikasyona neden olmazken bebeklik döneminde kendiliğinden kapanır. Daha büyük kalp delikleri ise bir takım komplikasyonlara yol açabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kalp yetmezliği, kalp ritminde anormallikler, inme riskindeki artış bu komplikasyonlar arasındadır.  

Kalp Deliği Teşhis ve Tedavisi 

Teşhiste en çok kullanılan yöntem ekokardiyografi yöntemidir. Kalbin görüntüsünü elde etmek için ses dalgaları kullanılır. Bu yöntemle kalpte delik olup olmadığı tespit edilir.  

Bir diğer yöntem de kalbin ve akciğerlerin durumunun gözlenmesi için çekilen göğüs röntgenidir. 

Elektrokardiyografi (EKG) yöntemi de, kalbin elektriksel aktivitesini kaydederek ritim problemleri varsa tanımlanmasına yardımcı olur. 

MR ve bilgisayarlı tomografi yöntemleri de yine kalbin durumu hakkında bilgi edinmek için kullanılır. 

Kalp delikleri tedavisinde eğer delik büyükse yama yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Bu yama kişinin kendi dokusundan olabileceği gibi sentetik de olabilir. Günümüzde açık ameliyatlar dışında ameliyatsız delik kapatma işlemleri de yapılabilmektedir.