Light
Dark

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek! Saklı cennet Acarlar Longozu

24 kilometrelik alanda 200 çeşitten fazla göçmen kuşa ve 2 bin 300 civarında bitki türüne de ev sahipliği yapan Acarlar Longozu, son yıllarda sadece Sakarya’nın değil, Türkiye’nin gezilip görülmesi gereken turistik noktalarından biri haline geldi. Nilüfer ve göl laleleri, endemik bitki örtüsü, başta dişbudak olmak üzere diğer ağaç türleri, kuş ve balık çeşitleri, hepsinden önemlisi adeta cennetten bir köşe görünümüyle kendine hayran bırakan longoz, yılın her döneminde farklı bir güzelliğe bürünüyor.

Eşine nadir rastlanan ve halk arasında su basar ormanları olarak bilinen longozlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altında bulunuyor. Özelikle sakin ve sessiz bir ortamda tatillerini geçirmek isteyenlere ev sahipliği yapan longoz, ‘Acarlar Longozu Sulak Alanı Ekoturizm Geliştirme Projesi’ kapsamında yapım ve bakım işlemleri sebebiyle ziyaretçilere kapısını kapattı.

Proje kapsamında 12 milyon liraya mal olacak çalışmalar devam ederken 7 Şubat 2019 tarihinde ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak ilan edildi. Mevcut potansiyelin ekolojik açıdan değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projede çalışmalarda sona gelindi.

‘YAZI AYRI KIŞI AYRI GÜZEL’

İşletme sahibi Süleyman Sütçü, “Yaz-kış buraları işletiyoruz. Longozun yürüyüş yolu tadilatı vardı ve ihaleye çıktı. O da kısmetse haziran-temmuz aylarında bitecek diye düşünüyoruz, açılışı yapılacaktır. Onun dışında kışın konaklama hizmeti de veriyoruz. Yaz-kış ayrı bir güzel burası, suların şu an doğal yağmurdan ve kardan dolayı yaklaşık 1 metre yükseldiğini söyleyebilirim. Halihazırda hafta sonları müşteri kabul ediyoruz, ağırlamaya çalışıyoruz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

İşletme çalışanı Kadir Ayin ise, “2 senedir tadilatta olan longoz, bu sene haziran ayı olmak üzere sezona tekrar başlayacak. Longoz, daha öncesinde 600 metre olan ve şu anda ise 2 kilometreye ulaşan yürüyüş yoluyla beraber yerli-yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor” ifadeleri kullandı.