Apsiyon Sigorta, Türkiye’nin DASK Tablosu hakkında bilgiler verdi

Apsiyon’un 10. yılında faaliyete geçirdiği Apsiyon Sigorta, Zorunlu Deprem Sigortası DASK hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Apsiyon’un 10. yılında faaliyete geçirdiği Apsiyon Sigorta, Zorunlu Deprem Sigortası DASK hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Türkiye’nin deprem gerçeği 6 Şubat 2023’te 11 ili içine alan büyük yıkımla bir kez daha kendini gösterdi. Maddi, manevi büyük kayıplar verdiğimiz bu depremler; Zorunlu Deprem Sigortası DASK’ı yeniden gündeme taşıdı. Apsiyon Sigorta’nın Genel Müdürü Aşkın ÇİFTÇİ, DASK’ı şu sözlerle anlattı: “Zorunlu Deprem Sigortası, yaşadığınız binada depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik bir teminat sistemidir. Bu sayede yaşamın deprem öncesindeki temel standartlarında devam edebilmesi amaçlanır.”

“DASK’a daha fazla önem vermeliyiz.”

Ülkemizde deprem bilinci ve zorunlu deprem sigortası hakkında daha fazla farkındalık kazanmamız gerektiğini belirten Aşkın ÇİFTÇİ; araştırmaların ülkemizdeki konutlarda oluşan hasarların büyük bölümünün depremlerden kaynakladığını vurguladı. ÇİFTÇİ; “Zorunlu Deprem Sigortası; deprem ve deprem nedeniyle oluşan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlar. Hafif ve ağır hasarlı binaların zararını karşılayarak yaşamın normal akışına dönmesine katkıda bulunur. 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tabidir.” dedi.

DASK’ın kapsamını ise şu sözlerle açıkladı: “DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL’dir. DASK herkesin Zorunlu Deprem Sigortası sahibi olabilmesini kolaylaştırmak için, prim bedellerinin, ev sahiplerinin alım gücü dahilinde olmasına çalışır. Sigorta bedelinin (teminat tutarı) hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri, 25 Kasım 2022 tarihi itibarıyla betonarme yapılar için teminat bedeli 3.016 TL, diğer yapılar içinse 2.080 TL olarak belirlenmiştir.”

“Zorunlu Deprem Sigortası’nı tüm ev ve iş yeri sahipleri yaptırabilir.”

DASK’ı kimin yaptıracağı konusunda sık sık sorular aldığını belirten sigortacı, bu konuya açıklık getirdi. ÇİFTÇİ; “Zorunlu Deprem Sigortası’nı tüm ev ve iş yeri sahipleri yaptırabilir. DASK masrafları, mülk sahipleri tarafından karşılanır. Kiracıların ise sigortaya dair herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmaz.” dedi.

“DASK’ı konut sigortası ile yaptırmak faydalıdır.”

DASK’ın konut sigortası ile birlikte yapılmasının faydalı olduğunu belirten Apsiyon Sigorta yetkilisi, bunun nedenini ise şu sözlerle açıkladı; “DASK’ın konut sigortası ile birlikte yaptırılması, hasarın daha fazla teminat bedeli alınarak karşılanmasını sağlar. Bina inşaat maliyetleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından her yıl güncellenir. Örneğin; 10 kata kadar olan binalarda inşaat m² maliyeti 6.350 TL’dir. Bu sebeple sadece DASK yeterli olmayacaktır. Yapılacak bir konut sigortası ile bu fark tamamlanmalıdır.”

“Bölge, yapı tipi, inşa yılı ve metrekare bilgileri önemli.”

DASK yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar olduğunu belirten ÇİFTÇİ; “Binanızın deprem risk haritasına göre, bulunduğu bölge, yapı tipi, inşa yılı ve özellikle metrekare bilgileri, dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardır. DASK, yanlış beyana bağlı durumlarda mesuliyet kabul etmediğinden, beyan esnasında bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır.” şeklinde açıkladı.

“ALO 125’i arayabilirsiniz.”

DASK’ı olan ve konutu hasar alan kişilerin oluşan hasar sonrasında Alo 125’i arayabileceklerini hatırlatan ÇİFTÇİ; “Konutu hasarlı kişilerin konuyu, Alo DASK 125 Zorunlu Deprem Sigortası Hattı’na bildirmeleri yeterli olacaktır. Herkes, poliçe numarası ve T.C. Kimlik Numarası ile bu hat üzerinden destek alabilir.” dedi.

Kaynak: dask.gov.tr

Views:
90
Article Categories:
Türkiye

Comments are closed.