AGİ kalktı mı? AGİ 2022’de verilecek mi?

AGİ, asgari ücrete yapılan zammın ardından kabul edilen düzenleme ile kaldırıldı. Son 14 yıldır yürürlükte olan asgari geçim indirimi kaldırılmasıyla gelir vergisi ve damga vergisi istisnasının bekar çalışanlara sağladığı net avantaj 300 lira oldu. Asgari…

AGİ, asgari ücrete yapılan zammın ardından kabul edilen düzenleme ile kaldırıldı. Son 14 yıldır yürürlükte olan asgari geçim indirimi kaldırılmasıyla gelir vergisi ve damga vergisi istisnasının bekar çalışanlara sağladığı net avantaj 300 lira oldu. Asgari ücretin üzerinde ücret geliri elde edenler için AGİ uygulamasının devam edeceği açıklanmıştı ancak düzenleme ile bütün ücretlerden asgari geçim indirimi uygulaması kaldırdıl.

AGİ, çalışanların maaşına ek olarak bekar, evli, çocuklu durumuna göre değişerek ödeniyordu. Çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi’nden muaf olmasını içeren teklifin kanunlaşmasıyla AGİ kalktı. Uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) asgari ücret üzerinde alanlara da verilmeyecek.

AGİ KALKTI MI?

Günlerdir tartışılan asgari ücretten vergi muafiyetinin diğer çalışanlar için de uygulanması kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi’nden muaf olmasını içeren teklif, kanunlaştı. Uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da kaldırıldı.

EŞİ ÇALIŞMAYAN ÜÇ ÇOCUKLU ÇALIŞANA AYLIK 38 TL KATKI!

01.01.2008 tarihine kadar ücretliler fiş, fatura topluyor ve bir beyanname ile bunu çalıştığı kuruma ulaştırıyor, vergi iadesi alıyordu. Ücretlilere vergi iadesi sisteminin kaldırılması nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybını telafi etmek için 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanan asgari geçim indirimi müessesesi artık tarih oldu.

Asgari geçim indirimi, çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bakımı için aldığı maddi destekti. Çalışanın evli ya da bekar olması, eşinin çalışmaması ya da çalışması ve çocuk sayısına göre asgari ücretin brüt tutarına göre ödenen bir ödenek idi. İktidar, asgari ücrete %50 zam yapıldığı, asgari ücrete isabet eden gelir ve damga vergisinin bütün ücretliler için istisna edildiği gerekçesiyle; bütün çalışanlar için asgari geçim indirimi uygulamasını kaldırdı. Asgari ücrete isabet eden tutarın gelir vergisinden istisna edilmesi, fakat asgari geçim indiriminin kaldırılmasından en az fayda elde edenler (sadece 38 TL Damga Vergisi istisnası), eşi çalışmayan ve üç çocuğu olan çalışanlar oldu.

AGİ 2022 YILINDA NE KADAR OLACAKTI?

Eğer AGİ kaldırılmasıydı en düşük AGİ ödemesi 2022 yılında 402 liraya çıkacaktı.

Evli olan eşi çalışmayan: 481 lira

Evli olan eşi çalışan: 402 lira

Eşi çalışmayan ve bir çocuğu olan: 543 lira

Eşi çalışan ve bir çocuğu olan: 462 lira

Eşi çalışmayan ve iki çocuğu olan: 603 lira

Eşi çalışan ve iki çocuğu olan: 522 lira

Eşi çalışmayan ve üç veya daha fazla çocuğu olan: 684 lira

Eşi çalışan ve üç çocuğu olan: 603 lira

Eşi çalışan ve dört çocuğu olan: 643 lira

Eşi çalışan ve beş çocuğu olan: 684 lira

Views:
53
Article Categories:
Ekonomi

Comments are closed.