TEV’in desteği ile öğretmen oldular

Okumak için maddi imkanları elvermeyen Azize Ayyıldız, Beyza Çıracı ve Kübra Kançoban, TEV’den aldıkları burslar sayesinde hayallerindeki öğretmenlik mesleğine adım attılar TEV BURSİYERİ AZİZE AYYILDIZ: Şu an Şanlıurfa’da sınıra yakın bir köy okulunda öğr…

Okumak için maddi imkanları elvermeyen Azize Ayyıldız, Beyza Çıracı ve Kübra Kançoban, TEV’den aldıkları burslar sayesinde hayallerindeki öğretmenlik mesleğine adım attılar

TEV BURSİYERİ AZİZE AYYILDIZ: Şu an Şanlıurfa’da sınıra yakın bir köy okulunda öğretmenlik yapıyorum. Eğitim hayatımda en büyük desteği ailemden sonra, üniversite yıllarında TEV’den aldım. TEV ile 2015 yılında üniversite panosunda başarılı öğrencilere burs verildiğini gördüğüm bir duyuru ile tanıştım. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde okudum. Sonrasında TEV benim için aile oldu. Her bir bursiyeri ile birebir ilgilenen, onların sorunlarını dinleyen ve çözmek için her türlü desteği veren sıcacık bir aile… Bu sürede sadece burs değil TEV’in sağladığı ücretsiz İngilizce kursu, online eğitimler, mentorluk desteği gibi katkılarla kendimi geliştirme imkanı da buldum. Şimdi dönüp baktığımda iyi ki bu büyük ve güzel aileye dahil olmuşum diyorum. İyi ki TEV’liyim.

TEV BURSİYERİ BEYZA ÇIRACI: Boğaziçi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisiyim. İnsanların eğitimi önce ailede başlayıp sonrasında okulda devam ediyor ve birçok öğrenci öğretmenini rol model alıyor. Öğretmenler rol model alındığı için haklarımızı, kendimizi savunmamız gereken konuları, iyi ve kötüyü ayırt edebilmeyi, ahlak ve etik kurallarını öğretebilmektedir. Buna bağlı olarak çocukların hayal güçlerini sınırsız tutmak ve bakış açılarını zenginleştirmek gibi sorumluluklarımız olduğunu düşünüyorum. Aslında tüm bu nedenlerden dolayı öğretmenlerin insanların hayatına yön verdiğini ve belki de öğrencilerinin hayatlarını nasıl devam ettirecekleri konusunda büyük payları olduğunu düşünüyorum. TEV ile yollarımız 1. sınıfta kesişti ve burs almaya başladım. Bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Öğrenci olarak tabi ki maddi kaygılarımız oluyor fakat TEV’in sadece maddi olarak değil manevi olarak yanımda olduğunu hissettireceğini hiç beklemezdim. Yakınımı Covid-19 nedeniyle kaybettiğimi öğrendiklerinde beni arayarak başsağlığı dilemeleri yanımda olduklarını yakından hissettiğim an oldu. Bir öğrenciye nasıl dokunulabileceğini öğrettikleri için çok teşekkür ediyorum.

TEV BURSİYERİ KÜBRA KANÇOBAN: Bir kız ve bir erkek kardeşim var. Annem ev hanımı, babam ise asgari ücretle çeşitli işlerde çalışırdı. Okula giderken çoğu zaman maddi anlamda sıkıntılar yaşadık. Ama anne ve babamın sevgisi bütün sıkıntıların üstesinden gelirdi. Okulumu ve öğretmenlerimi çok seven, başarılı bir öğrenciydim. Öğretmenim bazen tahtaya kaldırıp yazı yazdırırdı öğretmen gibi tahtaya yazı yazmak çok hoşuma giderdi. Bazen kendimi öğretmen gibi hayal ederdim.
Büyüdükçe masraflarımız arttı. 3 kardeşin okula gitmesi, annemin ev hanımı olması, babamın kimi zaman işsiz kalması bizleri bazen çok zor durumda bıraktı. Yaz tatillerinde çalışarak ev ekonomisine destek oldum. Liseyi başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun oldum. Ancak sonrasında üniversiteye devam edemedim çünkü şehir dışında okullara puanım yetiyordu, tercih yapmadım. Ailemin durumu belliydi ben de çalışmaya başladım. Hem çalışır hem sınava hazırlanırım diye düşünmüştüm. Çalışmaya başlayınca bir türlü ders çalışmaya vaktim kalmıyordu. Sabah çok erken gidip akşam geç saatte geliyordum. 5 sene boyunca birçok işte çalıştım. Pandemi döneminde 2 ay boyunca çoğu iş yerinin kapandığı dönemde karar verdim. Tekrar okuyacaktım…
2 ay boyunca gece-gündüz internet üzerinden ders anlatan hocaları izledim. Test çözemedim çünkü kitap alacak param yoktu. Pandemi döneminde çoğu aile gibi biz de ekonomik olarak zorlanıyorduk. Ancak 2 ay sonunda girdiğim sınavdan başarıyla geçtim. Türkiye’de 18 bine girmiştim. Hayal ettiğim mesleğime kavuşabilecektim. Öğretmen olacaktım. İnsanlara fayda sağlayabilmeli onların hayatına dokunabilmeliydim.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazanmıştım. Artık ben de üniversiteliydim. Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra kara kara düşünmeye başladım. Eve çalışarak destek oluyordum. Şimdi nasıl olacak, nasıl okuyacağım diye çok düşündüm. İşten ayrıldım ve burs araştırmasına başladım. Bu dönemde çok uzun olan saçlarımı keserek sattım.
Sonrasında Türk Eğitim Vakfı’na başvuru yaptım. Verdikleri destek ile rahatça okul masraflarımı karşılayabildim. Başvuru sonucum açıklandıktan sonra gelecek ile ilgili kaygılarım azaldı. Zor günlerimde yanımızda olan, bize destek olan tüm Türk Eğitim Vakfı kurucularına, üyelerine ve bağışçılarına çok teşekkür ederim. Umarım bir gün ben de Türk Eğitim Vakfı bağışçısı olurum. Buradan tüm öğretmenlerimin öğretmenler gününü kutluyorum. İyi ki varsınız, bizlere umut, bizlere yoldaşsınız. Hayalim ileride sevilen ve büyük kitlelere ulaşabilen faydalı bir öğretmen olmak…

TEV’e nasıl bağış yapabilirsiniz?

VASİYET YOLU İLE NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRİM?: Vasiyet, miras bırakanın ölümü sonrasında, malları üzerinde kendi iradesine uygun olarak fiili ve hukuki sonuç doğuracak tek taraflı yapılan ve ölüme bağlı bir tasarruftur. Bağış yapmak isteyen kişi, sağlığında düzenleyeceği vasiyetname ile herhangi bir malını (taşınır/taşınmaz mallar, bankadaki mevduat ve kıymetler) veya tüm mal varlığını vakfa bırakabilir. Vasiyeti yapan kişi hayatta olduğu sürece, vasiyete konu olan mal varlığı üzerindeki mülkiyet haklarını istediği gibi kullanır. Zira vasiyetname, vasiyeti yapan kişinin vefatından sonra hüküm ifade eder.
Vasiyetname, noter huzurunda resmî şekilde yapılabileceği gibi, her şartta el yazısı ile imza ve tarih eklenerek yazılabilir. El yazısı ile yazılan vasiyetnamenin kaybolmasından endişe edenlerin, bu el yazılı vasiyetnamelerini notere emanet tutanağı ile teslim etmeleri de mümkündür.

HİBE YOLU İLE NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRİM? : Bağış yapmak isteyen kişi sağlığında, sahibi olduğu herhangi bir taşınır veya taşınmaz malı veya bir hakkı, vakfa şartlı veya şartsız olarak bağışlayabilir. Bu bağışı yaparken mal veya hakkın sadece kuru mülkiyetini bağışlayıp intifa (yararlanma) hakkını veya sükna (oturma) hakkını saklı tutabilir. Böylece mal veya hakkın sadece çıplak mülkiyeti vakfa geçer, kullanma ve gelirlerinden yararlanma hakkı hayatta olduğu müddetçe bağış yapan kişide kalır. Bu yöntemle yapılacak bağışlardan, hukuka aykırılıklar dışında, daha sonra vazgeçmek mümkün değildir.

MUTLU GÜNLER: Bağışçılarımız mutlu ve özel günlerde (doğum günü, yılbaşı, Anneler/Babalar Günü, bayramlar vb.) sevdiklerine hediye etmek üzere TEV Mutlu ve Özel Gün kartlarını kullanabilmektedir. Davet, açılış, nikah gibi büyük organizasyonlarda ise sevdiklerinizi tebrik etmek amacıyla göndereceğiniz TEV Bir Dünya Çiçek’leri ile gençlerin eğitimine destek olabilirsiniz.

BURS FONLARI:
Türk Eğitim Vakfı’nda kendi adınıza veya anısını yaşatmak istediğiniz kişi adına burs fonu açabilirsiniz. Burs fonlarının temel amacı maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere, kişi/kurum adına açılmış fon üzerinden burs desteği sağlamaktır. Burs fonu uygulaması ile bağışçılarımız, bursiyerine birinci sınıftan itibaren burs desteği sağlayarak bursiyerini mezun etme sevincini yaşamaktadır.

BURS DESTEK PAKETLERİ (YEMEK, ULAŞIM/ERİŞİM, KİTAP, SANATSAL FAALİYET VE TEKNOLOJİ): Burs yardım paketlerini sevdiklerinize, dostlarınıza hediye ederek üniversiteli öğrencilerimize bir aylık yemek, ulaşım/erişim, kitap, sanatsal faaliyet ve teknoloji desteğinde bulunabilirsiniz.

Bağışlarınız ve destekleriniz için:
tev.org.tr , 4440838 ve TEV Şubeleri

Vasiyet ve Hibe bağışlarınız için:
(0212) 318 68 65
tev_bagiscilar@tev.org.tr

Kurumsal işbirlikleri için:
bagisprojeleri@tev.org.tr

Damlalar birikir TEV’de göl olur

Türk Eğitim Vakfı’nın bağışçısı emekli öğretmen Necmettin Bağcı, küçük miktarda yapılan bağışların bile damlalar halinde birikerek göl olduğunu söyleyerek, TEV’e gönül rahatlığı ile bağış yapılabileceğini belirtti. İşte Necmettin Bağcı’nın hayat hikayesi ve açıklamaları…

1936’da İstanbul, Sefaköy’de doğdum. 7 çocuktan ikincisiyim. 12 yaşında köyün ilkokulunu bitirince çalışmaya başladım. Babam bağlarda çalışırdı, ürünleri korumak için teneke çalar serçeleri kovalardım. Devlet ortaokulunun parasız yatılı sınavını kazandım. Her gün 5 kilometre okula yürürdüm, bilgi için öğrenmek için her şeye değerdi. Ardından öğretmen okulu ve Çapa Eğitim Enstitüsü’nün parasız yatılı sınavını kazandım. Bir yıl Çaykara’da öğretmenlik yaptım. Askerliği Erzincan Asker Lisesi’nde öğretmen olarak yerine getirdim. Sonra devlete olan mecburi hizmetimi ödeyerek İstanbul’da öğretmenliğe başladım, Işık Lisesi’nde. İTÜ’nün İnşaat Mühendisliği bölümünün sınavını kazandım, onu bitirdim. 1965-74 arası Okmeydanı Hastanesi’nin mühendisiydim ama esas olarak eğitimden hiç vazgeçemedim. Bu sırada o zamanki adı Unkapanı ve Fen bilimleri dershanelerinde öğretmenlik yaptım. 14 yıl da Yeni Zelanda’da fizik, matematik, bilgisayar öğretmenliği yaptım.
1990 yılında döndük Türkiye’ye. Işık Liseleri’nde önce öğretmen olarak çalıştım, sonra Feyziye Mektepleri’nin genel müdürlüğünü yaptım. 1996’da şimdiki adıyla Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi olan, İnanç Lisesi’nde çalıştım. İnşaatından beri bilirim orayı, hatta isim babasıyım. Okulun genel müdürlüğünü yaptım. 2000’li yıllarda eğitim danışmanlığını yaptım. TEVİTÖL ülkemizin önemli bir değeridir, parlak beyinler yetişir orada. 2002’de TEV devralınca artık TEV Ailesinin üyesi oldum. Vakıfta eğitim kurumları koordinatörü olarak çalıştım. Garring Okulları bana bağlıydı. Hayırsever Garring Ailesi bağışlarını TEV’e yapmıştı; Biri Ümraniye’de, biri Akyazı’da, diğeri Kırşehir’de olmak üzere
MEB’in hizmetine 3 okul sunduk. Hala ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederiz okullarımızın.
Ben öğretmen olarak, eğitimci olarak ömrüm boyunca, daima algılayan ve sorgulayan öğrenciler yetiştirdim. Öğretmen önce eğitimcidir, sonra öğretmendir, öğretendir. Neyi öğretir? Öğrenmeyi öğretir. Bilgiyi öğretmez taşımaz. Çocuk bilgiye ulaşsın diye yol gösterir.
Eğitimde öğretimde ezbercilikten kaçmamız lazım. Bizler eğitmen olarak çocukları eğitmeye çalışırız ve ondan sonra da öğretiriz. Eğitirken, 30 kişilik sınıfta her çocuk bir bireydir. Eğitimci olan eski öğrencilerim var. Bir öğretmenin bundan daha güzel ödülü olur mu?
Öğretmen öğrenciden daha fazla çalışmalı. Hani derler öğretmenin tatili çoktur, hayır. Öğretmen öğrenciden çok daha fazla çalışmalı ve bilgili olmalıdır. Ben ne zaman matematik öğretmeni oldum, biliyor musunuz? Öğrenci önünde yanlış yapmaktan korkmadığım zaman.

TEV Bağışçısı Necmettin Bağcı

Bir genç daha faydalansın istiyoruz

Yıllardır TEV’den kopmadım. Şimdi eşimle bağışçısıyız. Çünkü biliyorum ki burs mülakatlarında 10-20 çocuktan birini seçmeye çalışıyorlar. Bu ne zordur bilir misiniz? Bir genç daha bu imkandan faydalansın diye, bağışçı olduk. Bağışçı olduğumuzdan beri bir restorana gidip yemek yiyemiyoruz. Çünkü, bu restorana vereceğimiz parayla bir burs daha verilir diye harcamak içimizden gelmiyor. Bizim her şeyimiz onlara kalacak. Bir öğrenci daha, bir öğrenci daha… Denizyıldızları gibi olsunlar istiyoruz. Önemli olan, benim yaşımdakilerin kendilerinden sonrakileri yetiştirmiş olmaları yani sürekliliğin sağlanması. Benim gibiler kelaynak kuşları gibi az kalmış olmasın, çok olsun. TEV’in çok bağışçısı olsun. TEV şeffaftır, doğrudur, doğru seçim yapar. Hep dostlarıma bağış yapmaları gerektiği konusunda tavsiye ederim. Onlar da ‘’Hocam tamam bağış yapalım ama bizim paramız bir bursa yetmez.” Hayır, böyle bir sınırlama yok. Bir bursa yetmesin, sen bir damla ver başkası da bir damla verir. Damlalar birikir, TEV’de göl olur. Esası budur.

Cumhuriyet bizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister

TEV BURSİYERİ EMRE BAYSAL: Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü öğrencisiyim. İnsanlara faydalı olma fikri ve bir şeyleri öğretmek duygusu akvaryumumun suyunu yeniliyor ve kişiliğimi daha caymaz bir hale bürüyordu. Bu hedeflerim doğrultusunda ilk tercihim olan Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünü kazandım. Her öğrenci gibi karşılaştığım birtakım zorluklar oldu. Küresel bir pandeminin hayatımızda yer etmesi gözümde aşılmaz bir dağ gibi büyüdü. Pandemi sürecinde tanıştığım Türk Eğitim Vakfı ailesi ile hem maddi hem manevi olarak yaşadığım birçok olumsuzluğu onarmak artık daha kolay oldu. Örneğin, bu dönemde uzaktan eğitim sürecinde yaşadığım çeşitli teknolojik sorunları Türk Eğitim Vakfı tarafından yapılan teknoloji desteği sayesinde üstesinden gelebildim. Mentorink desteği sayesinde bir akıl hocam oldu. İyi bir eğitimciden beklenen davranış ve özellikleri kendime katıp adımlarımı daha sağlam atıyorum. İçimdeki renklerden yeni renkler elde ediyor ve bunu gelecekteki öğrencilere taşımanın arzusunu çok derinden duyuyorum. Bu alanda verdiğim mücadelede desteklerini sakınmayan Türk Eğitim Vakfı ailesine teşekkürü borç bilirim. Onlar bana can simidi vermek yerine yüzmeyi öğretti. Aynı zamanda ben ve benim gibi bütün diğer öğretmen adaylarının da öğretmenler günü vesilesiyle kendilerini tebrik ederim. Cumhuriyet bizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. Bizler de buna en iyi şekilde layık olup, bir ışık aydınlatıcı olmalıyız. İyi ki öğretmenim, iyi ki TEV’liyim.

Hayallerimi gerçekleştirmemi TEV sağladı

TEV BURSİYERİ MUSA AVCI: Marmara Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümü öğrencisiyim. Sıkıntılı zamanlarımda ya eğitim hayatıma veda edecektim ya da hayallerimi gerçekleştirmek için ısrar edecektim. Eğitimime devam edebilmem için desteğe ihtiyacım vardı. Bu noktada Türk Eğitim Vakfı ile tanıştım. TEV ile tanıştığım andan itibaren hayatımda birçok değişiklik meydana geldi. Yaşayacağım herhangi bir zorlukta çalabileceğim bir kapımın olması ve o kapının Türk Eğitim Vakfı olması bana çok şanslı olduğumu hissettiriyor. Eğitim destekçileri iyi ki varlar.

*Bu bir ilandır

Views:
44
Article Categories:
Yaşam

Comments are closed.