Türkiye’de neredeyse her 3 kişiden biri sigara içiyor!

Pandemiden bu yana insan sağlığına gösterilen hassasiyet artarken, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nün gelmesiyle birlikte tütün kullanımına …

Pandemiden bu yana insan sağlığına gösterilen hassasiyet artarken, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nün gelmesiyle birlikte tütün kullanımına ilişkin açıklanan çarpıcı rakamlar gündemdeki yerini alıyor. Online PR Servisi B2Press’in derlediği verilere göre, koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken, her yıl 8 milyondan fazla insan da başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanımından dolayı hayatını kaybediyor.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün etkisiyle tütün ürünlerinin kullanımına dair tartışmalar gündemdeki yerini tekrar alıyor. Koronavirüs pandemisi 2 yılda 6 milyona yakın insanın ölümüne yol açarken, 20. yüzyılın tamamında yaklaşık 100 milyon insanın sigara yüzünden erken öldüğü tahmin ediliyor. Online PR Servisi B2Press’in konuya dair incelediği araştırma yayınlarından Our World in Data’nın verileri, dünyada halen 4 yetişkinden 1’inin (%23) tütün ürünleri kullandığına işaret ediyor. Gerek tütün ürünleri gerekse sigara kullanımına karşı çok sayıda kamusal çalışma yürütülmesine karşın, Türkiye nüfusunun da yaklaşık %30’u sigara içiyor. Erkeklerde bu oran %41,5’e çıkarken, kadınlarda %17’de kalıyor. Bu da sigara içen erkeklerin kadınlara oranının neredeyse 2,5 kat olduğuna işaret ediyor.

Tütün kullanımı her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürüyor!

Tütün ürünleri dünya genelinde binlerce kişinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına, milyonlarcasının da hayatını kaybetmesine yol açmaya devam ediyor. Basın bülteni dağıtımında uzmanlaşan B2Press’in analiz ettiği DSO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, tütün ürünlerinin kullanımı her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise pasif içici olmaktan kaynaklanıyor. DSO, dünyadaki 1,3 milyar tütün kullanıcısının %80’inden fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığına dikkat çekiyor.

Her 4 kişiden 1’i sigaraya ayda en az 600 TL harcıyor!

Tütün ürünlerinden en çok kullanılan paket sigaralar, yalnızca insan sağlığını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda içenlerin bütçesini de etkiliyor. B2Press’in konuya dair incelediği NG Araştırma’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve 1.768 kişinin katıldığı anketinin verilerine göre, her 4 kişiden 1’i sigaraya ayda 600 TL’nin üzerinde harcama yaparken, katılımcıların %52’si de ayda 400 TL’den fazla para ödüyor. Sigaraya aylık 201 ila 400 TL arası bütçe ayıranlar ise katılımcıların %23’ünü oluşturuyor.

2030’a kadar 152 milyon kişi sigarayı bırakabilir!

Tütün ürünlerinin kullanımına karşı çabaların devam etmesi gerektiği konusunda uyarılarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, 2025’e kadar dünya nüfusunun yaklaşık %16’sını temsil eden 1,27 milyar insanın tütün kullanmaya devam edeceği öngörüyor. Online PR Servisi B2Press’in tütün kullanımı çerçevesinde incelediği DSÖ araştırmasında, sigarayı bırakmasını desteklemek kişi başına yalnızca 1,68 dolar yatırım yapıldığında, 2030’a kadar 152 milyon kişinin sigarayı bırakabileceğine dikkat çekiliyor.

Views:
113
Article Categories:
Türkiye

Comments are closed.