Beyaz Saray’da kritik görüşme: Biden son kez gelen Merkel’i ağırladı

Görüşme ile ilgili basın toplantısı düzenleyen liderler konularda herhangi kesin bir çözüm açıklamazken Biden, iki ülke arasındaki ilişki için …

Görüşme ile ilgili basın toplantısı düzenleyen liderler konularda herhangi kesin bir çözüm açıklamazken Biden, iki ülke arasındaki ilişki için “kuvvetli ve dahada kuvvetleniyor” dedi.

Sözlerine Almanya’da yaşanan doğal felakette hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Başkan Biden, Merkel’i Almanya’da ilk kadın Başbakan ve ikinci en uzun süre görev yapan Başbakan olması sebebi ile tebrik etti ve “güçlü liderliğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

‘BERABER KARŞI DURACAĞIZ’

Biden, iki ülkenin enerji ve çevre konusunda iş birliği yapacağını açıkladı. Almanya-Rusya arasında yapılacak olan Kuzey Boru Hattı 2 projesi ile ilgili konuştuklarını ifade eden Biden, Rusya’nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullanmasına izin verilmemesi konusunda Merkel ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Biden, “NATO müttefiklerimizle beraber Rusya’nın agresif tavırlarına karşı duracağız” dedi.

Merkel ve Biden görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına çıktı.

Afganistan’da ABD birliklerinin yanında olan Alman kuvvetlerine teşekkür eden Biden, “teröristlere karşı işbirliğimiz devam edecek” dedi. Covid-19 aşıları ve olabilecek diğer salgınlarla ilgili olarak teknolojinin kolayca erişebilmesi konusunu konuştuklarını ifade eden Biden bu konuların iki ülke arasında daha ayrıntılı tartışılacağı “Gelecek Forumu” çalışmalarının başlayacağını duyurdu.

Biden’dan sonra konuşan Merkel de Almanya’da yaşanan felaketten bahsederek söze başladı. Yaşananların ciddiyetini anlatan Merkel “kayıpların akıbeti hakkında endişeliyim” dedi. 2019 yılından bu yana ilk defa ABD’yi ziyaret ettiğini belirten Merkel, Biden’a davet için teşekkür etti. “Bu zamanların sorunlarını çözmek için aynı düşünceleri paylaşıyoruz” diyen “Merkel değerlerimize inanmak ve bunları Washington Deklarasyonu’nda dile getirmek çok önemli” dedi.

‘İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA GELMEDİ’

Birçok noktada ortak görüşlerinin olduğunu belirten Merkel, COVID-19 konusunda hemfikir oldukları ve ABD’nin global ısınma konusunda gösterdiği desteğe teşekkür ettiğini söyledi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne inancı olduklarını belirten Merkel, Minsk sürecine bağlı kalacaklarını söyledi. Çin ile ilgili olarak da insan hakları konusundaki yaklaşımlarına katılmadıklarını ifade etti.

Afganistan’da terörle iyi mücadele ettiklerini ifade eden Merkel, “Ancak tüm çabalara rağmen istediğimiz noktaya ülkeyi getiremedi” dedi.

Views:
118
Article Categories:
Dünya

Comments are closed.